De Weerter Fokpaardendag in het kort

De Weerter Fokpaardendag is een evenement in de binnenstad van Weert die ieder jaar op 13 maart (als die dag op een zaterdag valt, of anders de zaterdag daarna) wordt gehouden. Het is een van de eerste voorjaarskeuringen van Nederland, waarbij zowel paarden als pony's worden gekeurd.

De jaarlijkse Weerter Fokpaardendag heeft een historie die teruggaat tot 1563. Op 27 september van dat jaar verleende de heer van Weert, Philips de Montmorency alias graaf van Horne het stadje toestemming om zelfs drie paardenmarkten per jaar te organiseren. Twee daarvan hebben de eeuwen niet overleefd, maar de huidige Weerter Fokpaardendag is een rechtstreekse afstammeling van een van die drie zestiende-eeuwse paardenmarkten.

In de jaren '50 van de vorige eeuw was de markt bijna ter ziele. Werkpaarden waren bijna volledig uit het Nederlandse straatbeeld en landschap verdwenen. Daarom werd in Weert besloten de plaatselijke paardentraditie levend te houden via een nieuwe opzet: een keuring van paarden van bepaalde rassen die door liefhebbers werden gekoesterd en in stand gehouden. Daarmee werd de paardenmarkt uitsluitend fokpaardenmarkt.

Maar op een plek waar paardenliefhebbers elkaar treffen worden, na de keuringen en de demonstraties, toch altijd zaken gedaan, al is het alleen maar in de vorm van afspraken. De echte transactie volgt dan later elders. Wel zijn er altijd enkele kramen en stands met paarden- of landbouwgerelateerde artikelen die het marktkarakter van de Fokpaardendag in stand houden. De dag is trouwens jaarlijks gekoppeld aan een grote jaarwarenmarkt in het centrum van Weert en op het einde van de dag zijn er enkele shows, die altijd erg veel bezoekers trekken.

Aangevoerd en gekeurd worden alleen paarden van drie typen: Shetland pony's, Haflingers en het aloude Nederlandse trekpaard zoals dat eeuwenlang op Nederlandse boerderijen heeft gefunctioneerd.